Pages

Followers

Friday, 26 July 2013

A little_crush STORY

pagi tadi mase ngah layan corner kat area Sempang Kerayong,aku ade nampak mamat naik moto Jaguh..


otometik kepala aku teringat pada crush lama aku..mula la senyum sorang2...*winkwinkwink*





teringat macam mane aku menghendap dye dari belakang langsir..skodeng dye dari tingkat atas bangunan makmal komputer..main mata dengan dye masa dye singgah umah jiran..adooii...


lets give him a name..SHAH...


first time aku jumpe shah nie masa ade pertandingan robotik kat poli aku..mase tu poli aku jadi tuan rumah..dye salah seorang daripada 4 orang wakil poli aku..aku pulak..ehem..hahaha...jadi urusetia je..kahkahkah..tak rugi aku teman membe aku jadi urusetia...berbaloi2..kahkahkah...


sepanjang 2 hari jadi urusetia,aku rasa bahagiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sangat...hihihi...tapi dye nie pemalu yang amaattt...kawan2 dye yang lain sume rajin bergurau2,borak2 ngan aku n kawan aku..tapi dye senyaaapp je..mase tu aku memang da jatuh hati kat dye...membe aku kate aku pelik sebab si shah nie langsung takde rupa..berbadan besar,agak selekeh dengan jambang yang tak terurus..tp ape boleh buat...hati suda sukaaaa...kentot pon wangi..kahkahkahkah





mase hari kedua,aku bawak lolipop banyak2..sebab memang agak mengantuk bila dah line petang...tapi mase aku ngan membe aku ngah syok makan lolipop tu,membe dye datang sorang demi sorang mintak lolipop..nasib baik bawak banyak..tapi..DYE SORANG JE TAKNAK DATANG..huh..ko jual mahal,memang takde le aku nak bagi...dye buat tak tau je...tapi yang wat aku tergelak,aku dengar dye cakap ngan kawan dye,kenapa aku tak bagi dye lolipop tu..membe dye suruh mintak sendiri,dye segan..mase tu dye tak perasan aku lalu belakang dye untuk betulkan tiang penghadang...aku hulur kat kawan dye satu lagi lolipop untuk bagi pada shah...and he thanks me!!!!for the first time,he talk to me...waaarrggghhh..senyum lebar aku..kahkahkah





aku tau dye perasan aku pandang2 dye..memang aku sengaja bagi dye perasan..bila dye pandang balik,aku senyum2..hahaha..jahat tol aku dulu...mase tu,aku just fikir lepas daripada pertandingan tu,aku takkan dapat jumpa dye lagi..


tapi sape tau kan...sebenarnya sebelum nie pun dye dekat je dengan aku..


rupanya dye satu kelas dengan jiran aku..dye selalu datang cuma aku tak perasan..aku cuma perasan bila dye datang untuk hantar jiran aku balik..mase aku ralit pandang jiran aku masuk rumah(jiran aku perempuan semuanya oke), aku terpandang orang yang ada dalam kete yang menghantar diorang tu..aku tak berapa nampak sebab cermin depan kereta tu silau..aku tengok lama2,rupanya dia...aiyyaaaaaaaaaaaaaaa..............cair mak naaakkkkkk..kahkahkah..dye tengah tersenyum tengok aku...lagi mak caaaiiirrrr...




semenjak tu,memang aku selalu nampak dye datang rumah jiran aku..naik motor Jaguh dye...aku suke skodeng dari belakang langsir...budak rumah aku semua tau aku admire kat dye..tapi tak berani nak cakap...simpan dalam hati..


aku nie jenis gigih sikit kalau suka kat somebody..masa tu,laman sosial yang fofular cuma myspace..facebook belum brape ngam lagi...jadi..aku berusaha cari profil myspace dye...sampai aku jumpa..jangan tanya macam mane aku cari..memang tragis+sadis..kahkahkah..pedulik..asalkan aku jumpe...


masa tu,aku dapat tau dye dah ada awek...aaarrggghhh!!!!!tp aku redha..aku dah lama bersedia untuk tu..not bad awek dye..tak payah cite sangat la awek dye nie..weeekkkk..kahkahkah..




lepas aku add myspace dye n dye approve,aku try approach dye..aku pm dye..nekad je..dye balas atau tak,blakang cite..


lelaki kan..ade awek pun tokleh le nak percaya sangat...kahkahkah..aku tak bertepuk sebelah tangan..dye balas mesej tu n kami mula la berbalas pm..mula la mengimbas kembali kenangan masa pertandingan robotik tu..dye kate dye segan nak tegur aku..tapi memang nak tegur..berbunga2 matahari aku masa tu..kahkahkah..dye kira rajim melayan jugak..lama jugak kitorang contact kat myspace...


lepas tu beralih pulak kat facebook..pernah jugak chatting sekali sekala dengan dye..tp dye macam takut2 sikit dekat facebook tu..takut awek dye tau kot..


sampai satu hari,tengah aku chatting,member serumah aku rampas laptop dari tangan aku,n 'tolong' chat untuk aku..mintak no fon shah..berderau darah aku masa tu..kahkahkah..shah janji nak bagi no fon tapi bukan masa tu sebab awek dye ada...



aku tunggu,tunggu dan tunggu...sampai ke hari nie.mungkin kantoi kot ngan awek dye..tak lama lepas tu,aku tengok dye dah block fb aku...aku try bukak myspace,dye bagi mesej..katenye kalau nak contact,contact kat myspace je..fb dye ade masalah..aku tau ape masalah dye walaupun dye tak mengaku..biarlah...


2 tahun lepas tu,aku create account fb lain,n aku add fb dye..mase tu aku terkejut sangat2 sebab anak dye dah nak masuk 2 orang..bila dye kawin,aku pun tak tau..membe dye pun ramai yang tak tau dye kawin..menurut kata isteri dye merangkap awek dye dulu,diorang nikah je..ape ceritanya,wallahualam..


sekarang,semuanya dah jadi kenangan manis..masa aku taip kisah nie pun,aku masih boleh tersenyum sambil ingat semua keadaannye..




kepada shah..thanks for all the memories..thanks for being a part of my sweet teenage life...semoga kamu berbahagia dengan keluarga kamu..tak kira di mana kamu sekarang...





oNg~oNg : mahligaimu dari airmataku..cheh..airmata sangat..kahkahkah

Monday, 22 July 2013

SENI LUKISAN PASIR

SALAM 13 RAMADHAN..


dalam tak sedar,dah 13 ramadhan  dah yek..dah menghampiri pertengahan bulan ramadhan..



lately aku suka isi masa lapang dengan melayan video seni lukisan pasir nie...aku kagum dengan kreativiti sand artist...tangan diorang seolah2 ajaib..ntah brape lame diorang prektis aku pun tak tau la..kalo kena ngan tangan keras aku nie,melukis atas kertas yang disediakan pemadam pun lom tentu aku lepas..hehehe..



seni lukisan pasir nie dah meluas sebenarnya,cuma aku je yang lambat tau..pertama kali aku tengok,dalam persembahan sorang artis nie...kalo tak,memang haram aku tak tau..looser betul..kahkahkah


dah la..malas nak taip panjang2..jom layan salah satu video yang aku share dari Youtube..




oNg~oNg : nak wat dot dot atas apam pun tak menjadi..ape nak jadi aku nie...sobs..

Thursday, 18 July 2013

BISNES BISNESSS!!!!LAI LAI LAI......

SALAM RAMADHAN kawan2 sekalian..


di pagi nan hujan rintik2 tapi koridor tak basah2 nie, aku nak promote sikit bisnes kawan2...sekarang nie ghamai pulak kengkawan aku nak berbisnes katenye..termasuk la ex boss aku kat kilang dulu..penat kayekan orang katenyeeee..sendiri  mau kaya..$$$$$$$$$$



oke..aku mulakan dengan bisnes Puan Ida Haryane...bisnes MURTABAK FROZEN..

terdapat dalam inti daging dan ayam..nyam2..



ditebar sendiri oleh tokey kedai...terbaeeekk..


satu pack ada 3 keping...RM6 aje..


siap!!!!


bisnes murtabak nie masih baru...komen dan cadangan daripada pelanggan amatlah diharapkan untuk menambah naik mutu dan rasa produk..thumbs up!!!!!jom berbuka puasa dengan MURTABAK FROZEN IDA..


jom like page Murtabak Fozen Ida di Facebook...dan PM admin jika berminat...lai3

nie link page nye..https://www.facebook.com/MurtabakFrozenIda?fref=ts




next...



bisnes Puan Nursyahirah..bisnes TUDUNG..




tudung tribal india..






 tudung bawal 2 tone




tudung bawal paddle pop..

ini sebahagian contoh tudung yang dijual..untuk maklumat lanjut,sila like page TUDUNGONLINE dan PM admin jika berkenan...selain tu,ade jugak dengar cerita Puan Syahirah nie jual kek...tapi tak pasti same ada diteruskan atau tak..t aku cekidaut kesahihan bisnes kek nye oke...by the way,jom cantik menawan di hari raya bersama TUDUNGONLINE...




seterusnye....bisnes BEG oleh Cik Nurul Afiqah Zailan...











TALI PAJANG & PENDEK
COMPARTMENT UTK LETAK KAD
RUANG SYILING


nie cuma sebahagiannye aje..nak tengok yang lain2,boleh like page QAHDHIRAH STUFF'S dan PM admin jika berminat...jom bergaya di hari raya nanti bersama QAHDHIRAH STUFF'S...

ramai kawan aku da berbisnes sendiri gamaknye..aku nie ntah bila nak maju selangkah..ade bisnes karipap pun tak berapa nak larat nak teruskan...hihihihi...


jom kite support kengkawan yang nak meniaga nie...kalau bukan kite,sape lagi kan....


jom cekidaut!!!!!!!!!!!!!!!kita sama2 meriahkan bisnes kawan2...


oNg~oNg : petang nie tak payah g bazar..nak makan murtabak kak ida..weeeehehehee..............



p/s : entry nie da di update dengan link page sekali..jemput tengok..


Friday, 12 July 2013

DEMI SESUATU PERUBAHAN



bukan senang nak mengorak langkah baru dalam kehidupan..


mudah untuk berubah menjadi seseorang yang jahat,tapi bukan mudah untuk berubah menjadi seseorang yang lebih baik..aku berkata dari pengalaman,bukan pemerhatian..


dugaan paling perit ialah bila kita kehilangan kepercayaan daripada orang yang paling kita harap untuk percayakan kita...kekuatan untuk berubah tu terus jadi rapuh..


tapi itu bukan bererti kita kena mengalah dengan keadaan..Allah sentiasa menguji kita..apa yang kita rasa ujian dari manusia,sebenarnya ujian dari Allah..manusia sebagai pengantara..berlapang dada terima ujian tu..dari situ,kita akan lebih memahami kesalahan kita dulu,dan belajar untuk lebih menginsafi dan jangan pernah sekali mengulangi..


yang paling penting,jangan berubah kerana sesiapa..berubahlah kerana Allah,kerana diri sendiri..apa yang aku belajar dari pengalaman,berubah kerana seseorang takkan bertahan lama..saat kita kecewa dengan seseorang tu,kita mungkin akan kembali kepada sikap lama..perasaan kecewa ni amat jahat..bukan semua orang mampu atasi perasaan kecewa dengan sebaiknya...


sahabat sekalian..sekiranya ada insan sekeliling kita yang berhasrat untuk melakukan perubahan,berikanlah sokongan padu agar semangatnya kuat untuk terus bertahan...demi Allah,berubah tanpa semangat ibarat mencuba untuk berpaut di tempat tak berdahan..dan aku sekarang ibarat berpaut di dahan rapuh..kerana insan yang tersayang yang selalu mendokong aku kini mula meragui kejujuran aku..namun aku akur..kerana aku faham,sebagai tunangan orang,apa yang aku lakukan tu memang akan melukakan hatinya..walaupun apa yang berlaku tu bukan sesuatu yang aku sengajakan..


aku cuba untuk menjadi setia,dan aku takkan pernah mengalah dengan ujian ini..mungkin dulu permainan sebegini bukanlah masalah bagi aku,tapi bukan sekarang..apa yang ada dalam hidup aku sekarang bukanlah permainan..akan aku pertahankan..








oNg~oNg : dedicated to MUHD HAIRUL BIN TUKIRAN...saya minta maaf..

Tuesday, 9 July 2013

RAMADHAN YA RAMADHAN..

dalam tak sedar,andai diberi nyawa untuk melihat mentari  esok hari,kita akan menyambut kehadiran bulan Ramadhan...


AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN AL MUBARAK..


bulan yang dinanti..bulan yang penuh kerahmatan..penuh dengan pahala..penuh dengan penghayatan..penuh dengan keredhaan Illahi...MAHA SUCI ALLAH...


dalam kebesaran hati menyambut bulan keredhaan  nie,terkenang pula saudara kita yang bergelut dalam jihad yang masih belum berakhir..

Ya Allah..kurniakanlah ketabahan kepada hambaMu yang berjuang keranaMu..tabahkanlah hati2 mereka..kurniakan keajaiban RamadhanMu kepada mereka..izinkan mereka menikmati nikmat keredhaanMu yang melimpah ruah...jangan pula Kau lekakan kami,hambaMu yang tidak pernah diuji sedemikian rupa..semoga kami sentiasa mensyukuri dan menginsafi nikmatMu yang tak berbelah bahagi kepada setiap umatMu...

setiap kali Ramadhan datang..mesti aku teringat ketika berpuasa di perantauan..ketika di asrama..aku masih ingat lagi time budak2 kampung bergendang untuk kejut budak asrama...meriah betul..pastu gerak ramai2 ke dewan makan asrama..kalo malas,megi  jela jadi mangsa..tak pun biskut..cecah nescafe 3 in 1..jadi laaa wat alas perut..takde masakan mak dihidangkan untuk sahur..mase awal2 sayu gile beb..meleleh jiwa raga wa cakap lu..kahkahkahkah


bila da masuk poli,dok rumah sewa..lain pulak ragamnye...lagi2 masa last sem..dok bertiga ngan alin n ira..macam2 kesah bulan puasa tercipta..hantu jiran sebelah la,bertukar2 lauk la,kena 'kejar' lipas la...mase tu jugak,aku dapat parut kat tangan yang masih kekal sampai sekarang..parut masa goreng ayam untuk bersahur..anak2 tido lagi..nak jerit malu..huwaaa..tp sakit gile..


dah lame parut nie dok kat tangan aku..tak ilang sampai sekarang..tetap jadi kenangan untuk aku..


mase dok umah sewa,kitorang belajar hidup merantau..masak sendiri,bangun pun takde mak nak kejut...pandai2 la nak idop nak..


teringat masa berbuka..jalan kaki g bazar ramadhan taman poli..sampai sekarang aku melepas nak makan Nasi Kukus Ayam Dara..tu la..jual mahal sangat awal2 taknak beli..da hujung2 bulan pose,da tak jumpe lagi..sobs..


aku suke tengok kawan2 aku makan masa bulan puasa..walaupun masak simple2,tapi kitorang makan berselera betul...masak tumis air kentang+suhun,telur dadar/ikan goreng/ayam goreng,sambal totok..tu paling simple yet paling jimat..kadang2 kalo ade bajet lebih,masak daging masak lemak cili api dengan rebung,asam pedas..kalau ade bajet lebih la..hehehe..kadang2 masak bubur daging black paper..tu la santapan kami sepanjang merantau..


bila da keje pulak,time bulan puasa mesti dapat balik awal..kadang2 ade orang sedekah lauk untuk berbuka..Alhamdulillah...keje kat stor yang panas,tp Alhamdulillah Allah bagi kekuatan untuk teruskan..masa nie punbanyak kenangan..tapi tak dapat nak share sebab................kahkahkahkahkahkah..hanya rakan seangkatan yang tau..kihkihkihkih..


bila masuk bulan Ramadhan nie,mula la pasang angan2 nak turunkan berat badan..kahkahkahkah..tapi selalunye susah nak berjaya..aih..aihhh...aihhhhhhhhh...


sekarang menyambut Ramadhan kat tempat kerja baru..suasana baru..dan tahun pertama aku berpuasa sebagai tunangan orang..*takde kene mengena* kahkahkah...tak tau la dapat balik awal ke tak..harap2 dapat la...


pape hal pun,SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL MUBARAK kepada semua saudara seagama,rakan2 dan keluarga..bersama kita menghayati keindahan bulan yang mulia nie..mudah2an kita akan diberi umur untuk mengecap kesempurnaan bulan nie hingga hari terakhir Ramadhan nanti..amin...


oNg~oNg : syukur..syukur..syukur Ya Allah...


BERHATI-HATI DI 'JALAN RAYA'

aku ade satu penyakit yang dah lame tak hinggap pada aku..sangat merbahaya dan mampu 'membunuh'..

bukan membunuh nyawa..tp membunuh sesuatu perhubungan...


malam tadi...untuk sekian kali selepas bertahun2 penyakit tu tak singgah,tiba2 penyakit tu muncul untuk menakutkan kisah cinta aku yang ngah tonggang langgang nie..


bila la penyakit aku nie nak baik..dulu mase aku nakal2,otak aku ligat nak cari ubat sendiri..sekarang nie bila otak da suci sikit,mula la bengap nak cari ubatnye..


ape penyakitnye??


SALAH SEND MESEJ!!!


kalo dulu,bila salah send mesej,ligat je otak aku cari alasan nak cover..dulu memang aku kaki menipu..memang rentung pkwe2 aku dulu kena tipu..10 alasan aku,takde satu pun lurus...sume menyimpang..kahkahkah


sekarang nie,aku da tak pandai nak menipu2 nie..ilmu menipu dah bersawang..


boleh pulak semalam tersalah send mesej kat tunang aku...nie sume bahana anje2 ngan alin la nie..huh..nasib baik tunang aku tak tanyee..masak aku nak menjawab..terpaksa seru dak alin untuk back up aku..tp tak tanye tak bermakna aku selamat..aih..aih..aiihhhhhhhhhhhhhh...kenapa la aku cuai sangat..


bila cite kat alin,kemain sakan dye bahan aku..hampeh..kahkahkahkah


malam semalam jugak membe aku si umi pun kena sakit yang same..sebenarnye aku menjangkit daripada dye la nie..kahahkahkah..parah2..


ape la nasib kami...sobs..sobs..tsk..tsk...


lain kali kena lebih alert namenyeeee..jangan cuai sangat...bila cuai,itu makan dyeeee...


no..no..nooooooooooooooo....!!!!!!!!!!!!!!!




termenung incik nunang..merajuk katenyeeee..


kelakar pulak bila teringat zaman dulu2..zaman pasang skandal keliling pinggang...ade je alasan kalo tersalah send mesej..tapi aku tak rasa bersalah pun sebab aku tau,diorang pun bukan la jujur sangat dengan aku..tapi bila terjadi dengan tunang aku nie,memang aku cukup takut..baru aku tau erti kejujuran tu memang penting..aku taknak sebab benda remeh nie,hubungan kitorang terjejas..sebab sekarang aku memang dah tak wat sume keje lagha macam tu...aku berbaby2,beranje2,berlalink2 pun ngan umi, alin,kak fara,kak zura n nadjua je..tak adil kan kalo dipandang serong..aku dah jadi selurus mungkin dah nie..

aku harap tunang aku boleh terima alasan aku kalo dye tanye nanti..kalo tak tanye,SYUKUR...tapi biar la tak tanye sebab memang tak amik hati..jangan pulak tak tanye sebab merajuk..adoih..satu hal lagi..


oNg~oNg : percayalaaaaaaaaaaaaahh....



Saturday, 6 July 2013

MAAF SEJUTA KATA..

people come n go..that's life..


bukan la aku mementingkan diri..tapi bukan senang untuk memilih antara sahabat dan cinta...


aku cuba sedaya upaya untuk mengekalkan  keduanya..tapi ketamakan takkan memberi keuntungan kepada sesiapa...aku terpaksa memilih juga..


kepada sahabatku...bukan la bermakna aku meninggalkan segala keindahan persahabatan kita..tapi kerana aku sedar kamulah yang paling memahami...dan kerana sikap memahami itulah kita mampu berteman lama..aku amat berharap kau dapat memahami tindakan aku kali ini..


dan kepada cinta hatiku,setelah apa yang aku lakukan,aku amat berharap kau akan menghargai segalanya..demi rasa hormat terhadap dirimu,ku ikhlaskan segalanya,kerana aku tahu,andai Allah merestui,aku  bakal menjadi tanggunganmu..dan aku harus belajar mentaati dan setia kepadamu..maafkan aku atas segala kesedihanmu atas perilaku diriku..bukan aku menduakan...takkan pernah sekali...


ampun dan maaf kupinta kepada semua insan yang berada disekelilingku...aku hanya insan biasa...aku tak mampu memuaskan hati semua orang..hanya kemaafan yang mampu kuungkapkan buat masa ini...ikhlas dari hati..jangan ada dendam,jangan ada benci...

Wednesday, 3 July 2013

RAMBUT MAK LAMPIR



lately aku bergelut dengan masalah rambut yag agak kritikal..


setiap kali mandi n sikat rambut,banyak gile rambut gugur atau putus..dah macam orang berpenyakit gamaknye..kahkahkah


sebenarya dari dulu lagi memang aku hadapi masalah nie..tp dlu tak ketara sangat..sejak akhir2 nie teruk pulak..kadang2 masa mandi,segenggam rambut aku gugur..risau aku..


dan oleh kerana itu,aku banyak kali tukar2 shampoo..pantang dengar shampoo tu oke untuk masalah keguguran rambut,memang aku beli n try....yeeeeee..mungkin itu jugak penyebabnya..slalu tukar2 shampoo pun tak elok ye dear myself..take note..


sekarang aku dah insaf..kahkahkahkah..semua shampoo same je..same je!!!!!!!!!!!!!!!..(merajuk)..



sekarang aku dah mula wat taktik lain..setiap kali lepas cuci rambut atau sebelum tidur,aku pakai baby oil pada rambut..so far memang menjadi..rambut makin lembut,tak kusut,n yang paling penting dah tak putus2 n gugur lg...


oleh kerana kepala aku tak boleh berminyak sangat,aku wat keputusan untuk lurutkan baby iol tu pada hujung rambut yang selalu kusut tu je..tak sampai ke kulit kepala..lagipun rambut aku cuma bermasalah pada hujung je..penat aku trim,tp tetap kusut pada hujung..degil betul..nah..hambik ko..aku letak minyak baru ko nak tobat ye rambut!!


so pasnie aku dah taknak percaya pada eklan shampoo yang mengarut2 tu..kesian rambut aku jadi mangsa kepercayaan karut aku pada eklan shampoo yang bersifat duniawi tu..huh..


kepada kawan2 yang ada masalah sama,jom kite sama2 try pakai baby oil atau minyak rambut untuk elak rambut gugur...aku tak kate ape yang aku cadangkan nie akan berjaya,tp kite sama2 cuba la yek..nak berkesan 100% tu memang mustahil..tp kalo dapat kurangkan sikit pun dah oke..wat masa nie aku pakai Johnson's Baby Oil...lembut sikit n tak berapa berat berbanding minyak rambut biasa..almaklum la untuk baby..hehehe..


please be nice to my hair ogayh!!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...