Pages

Followers

Wednesday, 1 June 2011

"MEMANG JALAN NIE AYAH MAKCIK DAH WASIATKAN PADA MAKCIK SEBELUM DIA MENINGGAL..KENAPA HON-HON SAYANG?"

mase aku kuar lunch tadi,aku ada lalu di satu persimpangan jalan di tengah2 Bandar Merlimau yang indah lagi permai nie..



tiba2 mata aku terpegun kat satu adegan..ade makcik wat drama jejak kasih pulak dah dengan sorang pemandu teksi nie..pemandu teksi tu umurnya antara akhir 20an atau awal 30an la...



aku tumpang terharu..tapi yang aku sedikit gerun,,drama tu dilakonkan kat tengah2 jalan!!mase tu pemandu teksi tu memberhentikan teksinya,,menoleh kiri kanan nak keluar simpang..makcik tu yang kebetulan tengah melintas jalan,,macam orang histeria tengok pemandu teksi tu..

 
anakku!!!!!!!

Makcik histeria : Mamat(bukan nama sebenar)!!lame tak jumpa kau...(jerit makcik dengan muka penuh excited..)

Pemandu teksi : (muka cemas+terkejut+malu+blur) eh,Makcik Mon(bukan nama sebenar)..buat apa kat sini?

Makcik histeria : laaah..dah lame tak jumpe ko Mat..blablablabla....(kata makcik histeria sambil mengusap2 pipi pemandu teksi..adegan yang tak patut ada kat tengah jalan..demmmm!!!!)



ya Rabbi..sempat pulak dye bermanja2 kat tengah jalan..aku tengok si pemandu teksi tu dah chuak..mane tak nye,,orang belakang pon nak keluar simpang,teksi dye plak pegun kat tengah2 simpang tu semata2 sbb nak melayan drama si Makcik tu..kician...


mengikut perhitungan aku,,kedudukan makcik tu memang tak selamat..walaupun kaki dye masuk zon selamat,,tp punggung dye berada di laluan sebelah..huh!aku yang takut..


misal kata la ade yag tak perasan kedudukan punggung makcik tu, ade harapan ianya disapu dengan penuh tragis...makcik nie tak sayag aset kot..jangan makcik,,nak pakai lame tu..


adegan tu berlaku selama lebey kurang 3 minit..aku tak la set timer,,tp cukup la kalau tengok dari persekitaran dimana hampir 5 buah kereta menunggu sambil menghon tanda protes..bingit..sangat bingit...


makcik tu wat selamba katak je..aku tersenyum kambing...otai tol makcik nie...


agaknya dalam hati makcik tu kata "suka hati aku la,,jalan nie bapak aku da wasiat kat aku sebelum dye mati..kau orang apehal nak hon2?"

makcik tak cakap ape2 pon...


ye..tajuk tu cuma kata2 dalam hati sanubari aku yang disucikan agar lebey sopan disebut..muahahahahaha...takde kene mengena dengan yang idop atau yang mati atau yang pengsan atau yang sedang berdiri tengah jalan..baik tak aku?lempang sikit..


aku sebenarnya bukan nak cerita pasal makcik tu sangat(sbb serius aku meluat tengok adegan belai2 tadi),aku cuma nak cerita tentang perangai orang kita yang selalu abaikan hak orang lain..dalam kisah ni,,hak orang lain tu ialah HAK PENGGUNA JALAN RAYA..


kalau pun nak berbual,,bertegur sapa,,beramah tamah segala,,biar la kena tempatnya..panggil elok2,,ajak minum kopi ke,,bual tepi jalan ke,ajak datang rumah ke,lamar jadi menantu ke..ni tak..kat tengah jalan pon jadi..helo,,orang lain pon nak guna jalan tu okeh..cuba fikir orang lain kejar masa ke,emergency ke..bila orang tegur,mula la nak melenting..tp tak sedar salah kita yang mengganggu perjalanan orang lain..


satu hal lagi yang aku tak puas hati..yang nie takde kena mengena dengan cerita di atas..pasal parking..payah sangat ke parking elok2?korang rase parking berterabur,,senget benget,,simpang siur tu satu seni ke?korang sedar tak bila parking cegampang tu mengundang pembaziran ruang?macam mane nasib orang lain yang nak parking?kalau motor tu boleh la disorong-sorongkan,,tapi kalau kereta?nak ke disondol-sondolkan?ce jawab...pastu suka parking kat 'tepi jalan' yang lebih kepada 'tengah jalan' sebenarnya..payah sangat ke nak agak2 jarak yang sesuai antara bahu jalan ngan tayar kereta?memang fail la matematik korang..(aku berani komplen sbb aku tak bawak kereta..so aku tak pernah buat hal sedemikian..haha)


aku agak nie akibat parking 'tepi jalan' la nie..padan muka kaw!tanggal segala pintu..


 

ha..nie baru jimat ruang..hahaha


dalam dunia ni,,ade banyak perkara yang kita terpaksa berkongsi dengan orang lain..so,,dah jadi tanggungjawab kita untuk hormat dan jaga hak semua orang..takde satu pun harta dalam dunia ni adalah hak kita yang hakiki..semua milikNya..kalau kita tak mampu hormat orang lain,,macam mane kita nak dihormati..bukan la hormat tahap Perdana Menteri,,tp cukup hormat sesama manusia..



sekian tazkirah hari Rabu..


oNg~oNg : makcik yang terlampau 'peramah'...

4 comments:

kayrul-shah said...

mujur la takde lori yang cuci bersih aset makcik tue...hehehhe

eFaRoGy oNg~oNg said...

tu la pasal..makcik2...

arora said...

orang tak ada keja cm nie la..

eFaRoGy oNg~oNg said...

drpd aku ngadap muka apek yang tak berkesudahan,,bek aku ngadap pc nie..lagipon dah tak lame lagi aku nak buli pc nie..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...